Säkrare flerfamiljshus med postlådor, Grannsamverkan och upplsyning

Hej och välkomna till min blogg, även om jag först och främst är grafiker så gillar jag att blogga om annat ibland. Allt från politik till pyssel och praktiska tips till hus och hem.

Vi ska åka på en längre semester i sommar och jag har börjat oroa mig lite för detta och börjat se om vi kan säkra upp huset som ligger utanför Göteborg. Polisen i Göteborg uppger att bostadsinbrotten ökar stadigt. De avslöjar att inbrott är vanliga i skapligt välbärgade områden nära trafikleder och de säger att det finns två huvudgrupper av inbrottstjuvar: ungdomar som är ute efter spänning och missbrukare som behöver prylar att kränga. De sistnämnda gör ofta impulsiva inbrott genom att krossa en ruta, kravla in och plocka på sig lite grejer snabbt. Den klassiska tjuven är inte lika vanlig längre. Det finns också ligor som gör systematiska inbrottsräder där de rekar innan. Kort i stället för kontanter, larm och moderna kassasystem minskar kriminellas vilja att råna men inbrott är en klassiker som alltid finns där. Utvecklingen in detta området är enorm och snart finns inte mycket kontanter kvar, jag tycker det är rätt intressant. Kolla in på t. ex. http://www.icgnordic.se/ där ser ni lite av vad moderna system innebär.

Vad kan man då göra för att minska inbrottsrisken? Jag tänkte prata om flerfamiljshus eftersom man oftast ger tips till villaägare.

  1. Upplys de boende vid upprepade tillfällen om att de inte ska släppa in någon de inte känner igen i porten.
  2. Och de ska inte släppa in någon oönskad via porttelefonen.
  3. Att alltid låsa dörren är väl självklart? Men inte för alla. Många inbrott sker när boende är hemma.
  4. Postlådor vid porten i stället för brevinkast för att man inte kan använda verktyg för att låsa upp dörren genom inkastet. Man kan inte heller spana. Sådana här postlådor behöver inte vara jättedyra. Det finns att beställa till bra priser på nätet, t. ex. här: http://www.stayhome.se/utomhus/postlador.html
  5. Grannsamverkan har effekt, du har väl sett skyltarna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *